Japanse acupunctuur literatuur: Boeken & websites

Nan-Ching – The Classic of Difficult Issues
Paul Unschuld

boek-unschuldEen van de Klassieken van de Chinese Geneeskunde waarop de Japanse Meridian Therapy stromingen met name zijn gebaseerd. Deze uitgave van Paul Unschuld is vooralsnog onnavolgbaar. Indien u zich wilt verdiepen in de Klassieken dan is dit een boek dat u gelezen moet hebben. Direct vertaald uit Chinese bronnen ontstaat zoals te begrijpen minimale ruis. Bevat commentaren uit alle eeuwen op de Nan-Ching van zowel Chinese als Japanse experts. Ook kritsche commentaren die er zijn geweest worden niet weggelaten uit deze editie. Kortom een uniek document.

Introduction to Meridian Therapy
Shudo Denmeiboek-shudo

Hét boek als u een introductie wilt in de wereld van Keiraku Chiryo. Zeer praktisch, simpel en bescheiden geschreven door een van de leidende personen in de stijl van Meridian Therapy. Beschrijft zijn overgang van de Sawada style naar Keiraku Chiryo. Must-have voor acupuncturisten die zich breder willen oriënteren.

boek-shudo2Finding Effective Acupuncture Points
Shudo Denmei

Van dezelfde hand als het boek hierboven. Geen droge opsomming van puntlocaties met cun-afmetingen maar een naslagwerk geschreven uit ervaring. Met een voor deze auteur typerende humor gelardeerd boek.

Zie ook mijn verslag van een seminar met Shudo Denmei in San Francisco 2009

Chasing the Dragon’s Tail
Yoshio Manaka, MD with Kazuko Itaya & Stephen Birch

Prachtig boek met naast uiteraard de stappen in het Manaka systeem ook zeer interessante boek-manakahoofdstukken over algemene theorie. Onderzocht en aan testen onderworpen door Manaka en zijn team. Wetenschappelijke uiteenzettingen, case studies en een uitgebreid repertoire aan syptom control therapieën zoals oorpunten, Koreaanse handacupunctuur en moxa toepassingen in de Sawada stijl.

Japanese Acupuncture – A Clinical Guide
Stephen Birch & Junko Ida

boek-idabirchUitermate goed en leesbaar boek voor alle acupuncturisten die meer willen weten over Japanse stijlen van Acupunctuur. Zeer uitgebreide hoofdstukken over de geschiedenis van de Japanse stijlen, praktische toepassingen van root en supportive treatments, moxa, case studies en nog veel meer. Zeker Stephen Birch staat bekend als auteur van vele boeken of bijdragen aan de acupunctuur literatuur. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de huidige verbreiding en bekendheid van de Japanse Acupunctuur in het Westen.

Hara Diagnosis – Reflections on the sea
Stephen Birch & Kiiko Matsumotoboek-haradiagnosis

Lijvig en zeer interessant boek over buikdiagnose of wel haradiagnose. Nog zeer vaak toegepast op verschillende manieren in de diverse Japanse stijlen. Zelden zien we dit nog uitgebreid terug in de modernere Chinese Acupunctuur. Geschiedenis, theorie en praktijk. Veel verwijzingen naar de klassieke Chinese werken.

Meridian Therapy
Fukushima Kodo

Hboek-fukushimaet boek van de grondlegger van de Toyohari stijl. Boeiende materie maar wellicht wat minder grijpbaar voor de niet-Toyohari beoefenaar of student. Opvallend is dat de punten alleen in Japanse benamingen worden gegeven. Geen ST36 of zelfs maar Zusanli. Bevat 2 delen; het theorieboek en een boekje met puntlocaties in het Toyohari systeem

 

Kiiko Matsumoto’s Clinical Strategies vol. 1 & 2

Kiiko Matsumoto & David Euler

Prachtige werken voor beoefenaars en geinteresseerden in de stijl van Matsumoto (in the boek-matsumotospirit of Master Nagano). Echter geen eenvoudige materie die 1,2,3 toepasbaar is. Nadruk ligt in de diagnose op de Hara omdat, zoals in het boek vermeld staat, dit o.a. ‘eenvoudiger’ te leren en te doceren is dan polsdiagnose. Niettemin zeer fijn materiaal voor de out-of-the-box acupuncturist met beschrijving van bijzondere tools die toegepast worden in haar stijl. Vol.2 is na lang wachten zeer recent in 2008 verschenen. Nu is er ook een dvd verkrijgbaar, Clinical Demonstrations 1.

Meer informatie over Kiiko Matsumoto.

Acupuncture Core Therapy: Shakujyu Chiryo
Shoji Kobayashi

Book_KobayashiVrij recent boek en het eerste Engelstalige werk over dit systeem dat toch al sinds 1976 gedoceerd wordt aan het Kanto Acupunctuur College in Japan. Zoals in veel Japanse stijlen speelt ook hier de Hara diagnose een prominente rol waarbij m.n. Shaku en Jyu (respectievelijk diepe en oppervlakkige stagnatie) gelocaliseerd worden. De pols neemt ook een belangrijke plaats in doch minder dan in Keiraku Chiryo stijlen. Opvallend is dat na contact needling van de buikregio de kern van de root treatment eigenlijk op de rug plaatsvindt. De rug wordt verdeeld in regio’s corresponderend met de 5 fasen en de behandeling bestaat uit een bepaalde volgorde van contact needling van deze regio’s, afhankelijk van de diagnose. Ook wordt er ingegaan op Qigong en op uitvoerige wijze op projectie en visualisatie bij naaldgebruik.

The Practice of Japanese Acupuncture and Moxibustion
Ikeda Masakazu

Wellicht voor beoefenaars van Meridian Therapy een op het eerste gezicht apart boek. Zeker als men kijkt naar de patroon-differentiatie in het eerste gedeelte van dit boek. Naast acupunctuurbook_ikeda is Ikeda ook beoefenaar van de Kruidengeneeskunde en derhalve ook groot kenner van de kruidenklassiekers. Dit verklaart waarschijnlijk mede dat, zoals in de Translator’s Introduction te lezen is, zijn benadering ‘iets verschillend’ is in vergelijking met andere beoefenaars. Zeker het lezen waard. Met name het tweede gedeelte (Introduction to Clinical Studies) bevat interessante behandelingssuggesties, inclusief quotes en strategieën uit Klassiekers en van verscheidene meesters. Er bestaat ook een DVD waarvan hieronder een korte clip te zien is.

 

Meer informatie op het internet: