Acupunctuur voor kinderen: Shonishin

Baby’s en kinderen vragen speciale aandacht. Dit geldt dus ook voor de behandelingen met acupunctuur die we op onze kinderen toepassen. Uiteraard is een eerste vereiste daarbij dat een behandeling pijnloos moet zijn. Toyohari is dit al, maar voor de allerkleinsten gaat dit zelfs nog een stap verder. In de 17e eeuw werd in Japan al een speciale behandeling ontwikkeld voor kleine kinderen: Shonishin. Dit vertaalt zich als Naaldtherapie voor kinderen.

bazhang_shonishinHierbij wordt gebruikt gemaakt van een aantal non-invasieve instrumenten waarmee o.a. gewreven, geklopt en gedrukt kan worden. Twee van die instrumenten worden al beschreven in de Klassieke Ling Shu. Het gebruik van invasieve naalden kan namelijk ten eerste een klein kind al visueel afschrikken en bovendien is het door bewegelijkheid moeilijk de voor naalden vereiste preciezere techniek uit te voeren. Meestal pas op latere leeftijd is naaldgebruik mogelijk en zal er een soort van mix-therapie van Shonishin en Toyohari toegepast worden. Dit is uiteraard ook per opgroeiend kind verschillend. Ook het gebruik van moxa bestaat dan tot de mogelijkheden.

Ouders hebben een actieve rol bij behandelingstrajecten. Niet alleen verwoordt u de klachten van uw kind maar uw aanwezigheid tijdens de behandeling stelt uw kind ook meer op zijn of haar gemak. Soms zit uw kind bij u op schoot. Verder kan het zo zijn dat u voor thuis bepaalde eenvoudige handelingen meekrijgt die zorgen voor voortzetting van de therapie tussen of na de behandelingen in de praktijk.

Een behandeling voor kinderen duurt aanzienlijk korter dan bij volwassenen. Het aantal aan handelingen ligt lager en ook de intensiteit. Hieraan ten grondslag ligt het feit dat bij kinderen de Qi/Ki een stuk sneller beweegt en reageert dan bij volwassenen. Te veel handelingen binnen een sessie zijn niet alleen onnodig, maar kunnen het helingsproces zelfs nadelig beïnvloeden.

Indicaties
De te behandelen gezondheidsklachten waaraan u kunt denken zijn:

Zwakke constitutie, slechte weerstand, Ontwikkelingsstoornissen, weinig vitaliteit, Vaak verkouden, constante loopneus, verstopte neus, Chronisch (terugkerende) oorontsteking, Astma, bronchitis, Constipatie, diarree, buikpijn, Huidklachten, Problemen met slapen, nachtelijke onrust, Snelle irritatie, agitatie, boosheid, veel huilen, Hyperactiviteit, Bedplassen op latere leeftijd

Het principe van Less is More is zeker van toepassing op Shonishin. Des te verrassender zijn vaak de resultaten van deze ‘eenvoudige’ therapie. Ook voor deze behandeling bij kinderen heeft u geen verwijsbrief nodig. Het is uiteraard wel belangrijk dat u bij ernstige gezondheidsklachten eerst uw reguliere arts heeft geraadpleegd. Heeft u vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen.

Prijzen
Voor kinderen tot 12 jaar gelden speciale tarieven

0 t/m 11 jaar : € 50,- per behandeling

Vanaf 12 jaar gelden dezelfde tarieven als bij volwassenen.