Sjamanisme & Acupunctuur deel 3

Zoals eerder omschreven, kennen we in de Chinese filosofie (en geneeskunde) het begrip Hemel, Mens & Aarde. Waarbij wij een verbinding zijn, een 'vessel' tussen de 2 polariteiten en er tegelijkertijd een eenheid mee vormen.Maar uiteraard kennen andere filosofieën dit begrip ook. In de Quechua traditie van het sjamanisme hebben we het ook over hemel en aarde, en dan respectievelijk over Taita Inti (Vader Zon) en Pachamama (Moeder Aarde). We zien hier ook direct het Yang en het Yin in. En wij als mens zijn de brug ertussen. Ook hier is alles onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals o.a. Itzhak Beery zegt: We kunnen ons niet (optimaal) spiritueel ontwikkelen als we niet sterk geworteld zijn op aarde. En verder uit het down-to-earth zijn zich uiteraard ook in het gebruik van aardse bronnen zoals planten en bomen. Het leven speelt zich dus zowel met als tussen Hemel en Aarde af.

Als we kijken naar het centrum van onze levensenergie in ons lichaam, dan wordt dit in de Quechua taal Mosoc-Nina genoemd. Vertaald betekent dit Heilig Vuur, zo beschrijft Itzhak de uitleg van Don Alberto Taxo in het boek Shamanic Healing: Traditional Healing for the modern world. Dit energiecentrum bevindt zich volgens hetzelfde boek, jawel, zo’n 3 vingers onder de navel. Het zelfde gebied dus als bijvoorbeeld de Hara, de onderste Dantian (Elixer veld) of het acupunctuurpunt Qihai (Zee van Qi).

Dat blijft toch wel fascinerend, om te zien hoe eeuwenoude healing tradities uit verschillende delen van de wereld zulke exacte overeenkomsten hebben in hun ‘energetische anatomie en fysiologie’. De Nina wordt overigens gebruikt voor zowel diagnostiek/reading als voor behandeling (balancerend) en feedback.

Hoewel het een zelfstandig ‘systeem’ is zijn door de overeenkomsten de diverse modaliteiten makkelijk te integreren in een behandeling. En alles wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de behandelaar zal een invloed hebben op de behandelingen. Dat maakt sessies ook persoonlijk. Hoe graag we het in het Westen ook anders zien, een behandeling is niet los te koppelen van betrokkenen, zowel de client als de therapeut. Mensen zijn geen machines, maar levende wezens. Dat maakt ons ook 'vessels' tussen Hemel en Aarde. En Healing is niet klinisch knippen en plakken. Uit welke hoek van de wereld het ook komt, een healing traditie is een levende kunst. Niet te vangen in levensloze protocollen.

In een volgend deel: na de dagafsluiting was de tijd met Itzhak Beery nog niet voorbij. Met Itzhak achterop bij een vriend, fietsten Myung en ik door Amsterdam. Via de Vegan Junk Food Bar en het Vondelpark op weg naar een ‘bonus ceremonie’. Surrealistisch stads! Plus: De naald van de Takuma palm als Teishin?

Vorige
Vorige

Winnaar Health & Wellness Blog Award

Volgende
Volgende

Een knieval om af te leren