Japanse & Koreaanse acupunctuur

Koreaanse acupunctuur Sa'am

Koreaanse Acupunctuur Sa’am

Het is geen geheim dat ik qua hoofdstijl en met name techniek vooral vertrouw op Japanse acupunctuur en in het bijzonder op Keiraku Chiryo en Toyohari. Door een brede(re) visie op Body Mind Spirit Medicine pas ik daarnaast toe wat ik interessant en geschikt vind. Zoals met iedere stijl of methode is dit persoonlijk en zegt dit weinig tot niets over de diepte en effectiviteit van andere vormen van Healing.

Om enkele voorbeelden te noemen van wat ik kan intergreren tijdens een behandeling: Toepassen van facetten uit de Balinese Healing, Essentiële oliën op acupunctuurpunten of manuele technieken. En soms het meegeven van fysieke oefeningen of houding- en ademhalingstips.

Sa’am

Om weer even terug te keren bij acupunctuur, sinds een paar jaar integreer ik soms technieken uit Sa’am, een vorm van Koreaanse acupunctuur. Er zijn redelijk wat overeenkomsten tussen de Japanse meridiaantherapie en Sa’am. Nu is dit niet heel vreemd want zoals we in de geschiedenis van de Japanse acupunctuur kunnen lezen zijn veel werken over acupunctuur uit China via Korea naar Japan gekomen.

Maar er zijn uiteraard ook verschillen en uitgangspunten die kenmerkend zijn voor Sa’am:

  • In Japanse Meridiaantherapie wordt het primaire patroon aan 1 kant behandeld en het secundaire aan de andere zijde. In Sa’am identificeert de beoefenaar 1 patroon en alle 4 daarbij behorende punten worden aan 1 zijde geprikt.

  • In de Japanse stijlen die ik beoefen wordt het hoofdpatroon altijd gedefinieerd door de Yin meridianen. Yang is altijd secundair. In de Koreaanse stijl kan zowel Yin als Yang het hoofdpatroon vormen.

  • Sa’am gebruikt naast de Yin & Yang principes en 5 fases, ook meer de 6 divisies/niveaus, karakteristieken als Damp, Hitte, Koude etc. en I-Tjing/Trigram gerelateerde aspecten. DIt speelt ook in de Japanse stijlen een rol maar het is wat directer in Sa’am.

  • Net als in de Japanse stijl komt in Sa’am tonificeren/voeden eerst of wordt daar in ieder geval sterk de voorkeur aan gegeven. Een verschil is echter dat er in veel gevallen wordt gekeken wat er excess is. En dat wordt vervolgens gecountered door een gepaarde meridiaan te voeden. De meridiaan-koppels zijn daarnaast ook anders dan we gewend zijn in bijvoorbeeld Toyohari.

  • Het enige Less is more ascpect binnen de Sa’am is het gebruik van in principe slechts 4 naalden. Tenzij je in het uitzonderlijke geval 2 patronen tegelijk wilt behandelen. Maar qua naalddikte, diepte en stimulatie is Koreaanse acupunctuur wel een paar onsjes meer dan bijvoorbeeld Toyohari. Zeker omdat een flink aantal patronen binnen de Sa’am de Jingwell punten bevat (rond de nagelhoeken) en de naalden blijven zitten kan de behandeling best gevoelig zijn

Nu zijn er natuurlijk meer verschillen maar ik wil er niet een te technisch verhaal van maken. Ja, ik besef ook, that ship has sailed.

Harmonisch ‘vs’ Dynamisch

Al met al Sa’am en heeft zeker mijn interesse. Het biedt wat meer opties en is een uitbreiding van je acupunctuur arsenaal. Meer opties, maar eenmaal je diagnose gesteld is het wel alles of niets. Je kiest echt 1 meridiaan en exact volgens klassieke principes stimuleer je die van alle kanten met 4 naalden.

Als we alle technische achtergrond even loslaten, zou je kunnen zeggen dat Toyohari of Meridiaantherapie meer harmoniserend is. Balans als uitgangs- of startpunt voor healing. Sa’am is meer dynamisch, het zet flink wat in beweging. Een soort van Kick-start op weg naar healing. Kan daarom ook wat onrustiger aanvoelen. Of liever gezegd, letterlijk dynamischer. Het één is niet beter dan het ander. Beide principes hebben hun nut en toepassing. Op het juiste moment, bij de juiste persoon.

In de Praktijk

De term klinkt een beetje eng, maar we hebben het bij al het bovenstaande over ‘stijlzuivere’ toepassing. Echter persoonlijk hou ik van de Less is more benadering, zeker met het oog op naaldtechnieken. Het zal ongetwijfeld als vloeken in de kerk worden beschouwd, maar mijn weg is dan ook de best of both worlds te kunnen bieden. En dat begint, als ik het systeem toepas, bij het combineren van Sa’am principes met Toyohari en/of Shudo-stijl naaldtechnieken.

Dus pijnvrij, comfortabeler en de naalden blijven niet een half uur zitten. Zelfs het gebruik van de Teishin (non-invasieve naald) behoort tot de mogelijkheden. Een behandeling is dan nog steeds dynamisch, maar blijft een stuk dichter bij waar ik voor sta en wat in mijn praktijk beter werkt. Voor mij en daarmee vooral, voor u.

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd


Volgende
Volgende

2023 De allerbeste wensen